Monday, January 11, 2010

Jalan Jalan Cari Makan Langkawi

Cuti sekolah bulan 12 rituh, aku balik Jitra 1 minggu. Then tetiba rasa nak masuk Langkawi 1 malam. So aku pun calling2 kazen wife aku, dapat la satu bilik kt hotel baru, De Baron Resort right behind Pekan Rabu kat Pekan Kuah. Keta plak, aku dapat Sentra Manual RM130 1 hari. Thanks to Bro Kasyah tlg carikan. Memang time cuti sekolah ni keta sewa mahal. Tujuan aku masuk Langkawi kali ni mmg utk Jalan Jalan Cari Makan. Bnyk tempat makan best yang dulu dulu aku slalu pegi ngan wife. Tempat2 makannya biasa2 saja. bukan hi class punya restoran tapi memang favourite kitorang dulu time dok kat Langkawi.

1.Restoran Naga

Sampai2 ja, kitorang g lunch kt Chinese restaurant ni. Kalau makan ngan family, bleh la order ikan masak asam. masak steam & mcm2 lg. memang sedap. Kitorang order yong chow fried rice, dgn all time favourite, Honey Lemon Chicken. Memang terbaik. Kat tempat lain mmg aku tak jumpa lagi sesesap ini. Kalau kt KL ni, suma pakai cordial buat sos lemon chic. Yang ni memang original. Kedai ni memang dh lama. Dulu ada 2 cawangan kt Kuah ni, skrg tinggal 1 ja. Anak2 Uncle pun suma chef hebat2 belaka. Yang sorang tu skrg kt Chef kt hotel kt Dubai yang mahal tu.







2.Pasembur / Mee Kuah Pantai Kok
Tea break:
Lokasi Hafiz Rojak ni mmg betul2 tepi pandai Kok. bawah pokok kepala, mmg syahdu gila mkn kt cni. Sejuk angin pantai dok bertiup. Jangan la p tgh2 ari, panas plak. hehe.. Kt cni aku mkn laksa Kedah. Mmg dh lama dok tringin Laksa Kedah. My wife mkn pasembor@rojak. Memang terbaik !!! Air kt cni ada 2 pilihan ja, Oren @ cincau. Harga mmg murah & berpatutan. Mengikut cerita wife aku, dia dh start mkn pasembur ni dari zaman skolah. skrg dh anak sorang.. huhu.. Dh lama Hafiz Rojak ni berniaga. Dulu ada 1 lori ja. skrg dh maju, tambah lg satu lori.


3. The Loaf, Telaga Harbour Pantai Kok
Coffee time:
Lokasi terbaik nk tgk sunset sambil minum coffee petang2. Dah satu ari berjalan, aku pn dh mula tringat coffee. so kitorang lepak kt The Loaf. Japanese style bakery milik Tun Mahathir. Harganya agak mahal sedikit ja. Lebih krg mcm bakery kt KL ja. Dh petang2 ni, time mkn Leesya la. Lepas mkn2, kitorang jalan2 jap tgk sunset then trus ke Pantai Chenang. Pantai Chenang bila malam mmg happening gila. Ramai org sgt time tu. Kedai makan bersepah2. Tourist macam2 kale. Niat nk p Pantai Tengah nk g mkn roti Bom plak tapi dh tutup plak kedai tu. Boom Boom Corner. Dulu kt cni mmg terbaek la dia punya Butter Chicken cecah roti Boom. Kecewa sungguh pastu blk Kuah.


4.EE Burger Trimula Cafe
Dinner:
Sebelum balik ke Hotel, kitorang singgah mkn kt EE Burger. No 1 burger in Langkawi. Kt cni kami mkn koewteow kerang n roti canai ja. tapi kitorang tapau burger n hotdog sorang satu. hehe.. EE dh advance skrg, dh ada delivery service lg. Kebanyakkan makanan kt EE mmg sedap, kena dgn selera melayu+western kita.


5.Uji Restoran Nasi Gulai

2nd Day:
Breakfast:
Dah memang selera orang Utara, pagi2 mkn nasi lauk. Yang famous nya kt cni ialah Gulai Panas nya.. memang terbaek !!! Dulu restoran ni buka kt bazar depan Maybank Kuah ja. terkejut gk aku tgk2 dh jadi parking lot. Suma kedai dh xde. Aku pn calling2 la tanya tempat baru. Akhirnya dapat aku mkn Nasi Gulai Panas for breakfast pagi tu. Dulu time aku dok keja kt Langkawi, slalu dtg mkn kt cni, sbb tu yg teringat sangat.



6. Restoran Maria Langkawi Fair
Lunch:
Lokasi nya di food court Langkawi Fair. Makanan yang best Mee Kari & nasi grg ayam. sebelah restoran Maria plak my wife nya fav. Nasi ayam Kicap. Simple tapi sedap.

Kalau mai Langkawi tak shopping chocolate mmg x sah. kitorang hari 1st dh siap2 beli simpan kt hotel. xyah la nk kalut2 sgt nanti. Kalau beli bnyk, jangan beli kt Jetty,kebanyakkan mahal dari tempat lain.


Petang tu kul 330 kitorang pn naik bot blk ke K.Perlis. Charge parking keta rm16 utk 2 hari. Trip jalan2 cari makan x abis lg. Sampai ke Kuala Perlis, kitorang trus g Cendol Pulut Joe kt Napoh/Hosba. Cendol ni mmg famous. Lokasinya di Napoh sebelum Bukit Kayu Hitam. Cendol + cucuq udang. stakat ni dl sesi Jalan2 Cari Makan kitorang.

Lagi trip ke Langkawi

11 comments:

Muhammad Fadhli said...

bez nyer bro...x ajak pon...

otteck45 said...

gbum: ang sibuk ngn fiber time tu..hehe

noormadinah allias said...

kecik,
klu pasembor kat pdg pasir pun best gak..dkt area kuah..tmpt tu org panggil pdg pasir..
yg boom boom tu mmg best..teringat dulu2 rajin gak mkn roti boom kat situ dgn family..hafiz rojak tu pun ok gak..
tp dina tak tau pun psl restoran naga tu. rasanya ari ni br dgr...klu klinik dr. naga tu tau la..:)

jasmin said...

Kecik,

Keta sewa kat airport harga ok x? Time bulan february ni

otteck45 said...

Jasmin: keta sewa kt airport x sure plak. Bln 2 time CNY ? cuti skolah ja mesti naik la harga sewa keta. bleh survey dl la..

otteck45 said...

madinah: padang pasir kedai mamak tu ke? dl slalu gk p minum susu halia kt ctu sbb dia guna halia fresh.
Restoran naga ni sebelah kedai camera. dekat ngn Ambank. p la try. :)

Mekar said...

sALAM.
Uji nasi gulai tu dekat area mana ya? Sya suka gulai kalut kat bulatan airport tu.

Fikri Rais said...

Mekar: Uji Nasi Gulai dekat dengan TNB jalan Penarak. check map nih. :)

http://www.tnb.com.my/kedaitenaga/location/pusat-khidmat-pelanggan-pulau-langkawi.html

untung said...

Tq 4 d useful info.

RN9 said...

Just nak share
Restoren Jom Ikan Bakar highly recommended.
Restoren Nelayan delicious dan berpatutan (tapi sabar menunggu)
Wan Thai sedap, class (layanan dan tempat)

http://rumahno9.com/langkawi-here-we-come

WenG WenG BuBuB said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...