Monday, April 4, 2011

Goreng Pisang Sambal Kicap


Dah lama aku x post pasal makan. this time pasal Goreng Pisang Sambal Kicap. Makanan ni femes di sebelah selatan semenanjung. Melaka, Nogori & Johor. Even aku dari Utara, aku sangat suka makan camni. Last month sempat aku ke Tanjung Bidara, Melaka untuk makan goreng pisang cicah sambal kicap sambil jumpa kawan lama. Pisangnya tak terlalu ranum dan tak terlalu masam/kelat dan tak berminyak. Sambalnya tak pedas sangat dan tak manis. Kedai lain aku try gak, tapi pisangnya berminyak sangat. Kedai yang aku makan ni, ada macam pondok betul2 tepi pantai. Memang syahdu makan sambil ditiup angin laut.


Lokasi kedai ni ialah kedai pertama yang menjual goreng pisang, rojak buah dan laksa dari simpang Tanjung Bidara.


Untuk sambal kicap plak, ada orang petua, pakai kicap Jalen baru best. nanti aku nak try buat, tengok jadi ke tak nanti. :)

5 comments:

Nava.K said...

this is discovery for me, goreng pisang sambal kicap? can't comment on the taste for have not tried before.

otteck45 said...

Nana.K: you should try. Just another way to enjoy Goreng Pisang.. :) btw,nice blog you have there. a lot of recipes to try. :)

kumfye said...

i never try this combination before...hardly saw it in KL

thefye.com <<<<give me a hit

otteck45 said...

Kumfye: I have read a few blogs before, there is a stall selling goreng pisang with sambal kicap in Shah Alam, but im not sure how it tastes either it is the same or not like I have in Malacca. 

din heiho said...

saya ada menjual sambal kicap serbaguna..bukan sahaja sedap dicecah goring pisang..tp boleh dimakan dengan pelbagai makanan..contohnya mee soto (popular di Johor),mee sup, ikan bakar , ikan goring dan macam-macam lagi lah..pendek kata sesuai untuk pelbagai makanan dan dijadikan bahan penambah rasa..maklumat lanjut boleh Wassap ke 0173864959 dan kunjungi instagram budinsfood..selamat menjamu selera... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...