Friday, January 13, 2012

Bersalin di UKM Specialist Centre


Alhamdulillah anak kedua dah selamat dilahirkan 24 Disember 2011 lalu. Ramai yang bertanya HUKM SC ok ke? cost mcamana? ok.. kat cni aku cita sket lah..Sepatutnya wifey under Prof Zainul tapi kena plak arituh Prof kenduri anak dia kahwin. Prof Zainul recommend 2-3 doc lain,,Then Prof Azurah takeover..


  • Wifey turun tanda pagi Sabtu tu, so kitorang pun terus p HUKM. Sampai sana dah 4cm, doctor pecahkan ketuban then terus tolak naik labor room.Wifey amik epidural
  • Prof Azurah sampai then advise untuk c-section since baby nampak distressed. Terus tolak masuk OT for emergency c-section. Husband pun boleh masuk. Dah tukar baju cuci2 semua, aku pun join the club untuk operation.
  • Prof Azurah terpaksa buat inverted t incision sebab baby dah engaged bawah and susah nk keluarkan. Alhamdulillah semuanya selamat :)
  • Lepak jap dalam recovery room then nurse tolak masuk ward dengan baby. Baby dorang letak kt nursery. kalau time nak breastfeed dorang  hantar la. so mommy boleh la rest sket.
  • 2 malam gak wifey and baby kat ward then dah bleh discharge.
Muhammad Aliy Zuhayr (Day 1)



Bagi yang nak tengok total cost bersalin kt HUKMSC nih, bleh la tgk kt bawah nih..so kalau yg plan nak p private, boleh la plan nak p hospital mana, budget berapa etc2. Bagi aku, kepakaran HUKMSC memang terbukti dan dengan kemudahan medical yang ada buat aku yakin untuk bawa wifey bersalin kat sana untuk kali kedua nih. Many thanks to Prof Azurah and team. :). Nasib company aku sekarang ada cover sket untuk maternity, kena tambah sket ja lah... Alhamdulillah semua selamat sekarang. :)


Total cost = RM6786







10 comments:

pjotlee said...

alhamdulillah..aku 2 kali emergency c-sec. tp dua2 kali tu jugak hubby aku xleh masuk dlm OT..huhuhu..ank 1st kat KPJ, mmg terbaik!! 2nd kat an-nur (walk-in), tahap ok-ok ja...aku prefer KPJ lagi...insyaallah, klo ank ke3 (erm...lmbt lg la yg pasti) kita try UKM lak...tq 4 sharing kie!!

RULZA said...

tahniah dengan kehadiran orang baru..semoga allah memberkati bayi yang baru lahir dan isteri cepat sembuh...

Fikri Rais said...

Rulza: terima kasih. InsyaAllah anak yang soleh.. doa doakan

Fikri Rais said...

pjot: KPJ dok dgr2 mmg ok. Tapi utk anak ke 3, 3-4 tahun mmg kena p UKM gak sbb dh penah inverted T and prof tu dh tau nk buat cmna.. aku share sbb tau ramai org akan survey2 nk bersalin kat mana.. :)

Alkisah said...

not bad.. congrats broo

Fizlynn said...

Congratulations on your new baby, eh mahal jugak ekk UKM punya charges, macam dah nak sama dengan hospital private yang lain ni...

Nadya Zahid said...

Salam..sy pon nanti I'Allah bersalin kat UKMSC dgn Prof Azura..this gonna be my 1st experience..nervous...tp hosp ni mmg sgt2 ok kan?

Fikri Rais said...

Hi Nadya: HUKM mmg ok.. facilities semua ada. Pakar pun bnyk. About Prof Azurah, she's very nice. You can always ask her when in doubt :)

Syazana Nordin said...

Ukmsc terima patient walk in x?..

Fikri Rais said...

Puan Syazana Nordin: saya x sure plak bleh walk in. bleh try call dorang. walk in penah buat kt HUKM yang gov. kena bising gk tapi lepas ja. :) Nurse tu cakap at least kena datang checkup skali kt sana. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...