Friday, April 19, 2013

Jalan Jalan Cari Makan Muar dan Batu Pahat

Awal bulan Mei rituh sempat la aku sekeluarga pi rumah Kak Yang kat Muar. Kebetulan Mama n Ba pun ada kat sana.

Bertolak awal pagi dari KL dengan niat nak breakfast ala ala Jawa gitu makan Satay dengan Mee Bandung. Bila dah sampai, dok pusing town Muar plak x jumpa jumpa kedai. dua tiga kasing pusing tanya orang baru jumpa kedai mee bandung Abu Bakar Hanifah. Mee bandung ni dok dalam kedai kopi cina, Wah San. Kalau nak cari signboard tu susah sket la. Masuk ja jalan Abdullah, nampak Maybank, depan lagi tengok ja sebelah kiri akan perasan orang dok bakar sate.



Malam aku request nak makan asam pedas, tapi silap timing la.. kalau siang bnyk la kedai asam pedas power2. tp nk layankan punya pasal, pi la Medan ikan bakar Sabak Awor. Ada gak asam pedas dgn ikan bakar. Makan berpeluh la asam pedas kaw2 ikan pari. Sate kat sini pun sedap. Sotong goreng tepung lebih kurang Mona Kuala Perlis so memang sedap la. Yang penting makanan kat sini memang murah. Rasa macam tak percaya pun ada :)


Esk pagi nya trus ke Batu Pahat niat nak breakfast sate lagi dengan roti bakar arang. Dah sampai Chop Tong Ah Kopitiam sate plak tutup. layan mee rebus dengan roti bakar plus kopi o panas kaw. Memang celik mata kalau kena kopi nih.


Lepas makan trus p pasar beli rempah beriani, kedai rempah yang femes tu katanya tutup, so yang mana ada ja dulu. Pastu trus p Pasar Karat. Antara tempat fevret nih. Banyak benda menarik dan kena pandai nego kalau nak dapat murah. Akhirnya dapat la kitchen set ni untuk Leesya untuk harga super murah :)

Pastu trus p Ayer Hitam nak beli Putu Bambu Special Juriah Ayer Hitam. Memang sedap habaq hang.. balik simpan dalam peti ais pun sedap lagi. hehe..lokasi dia kluar ja hiway Ayer Hitam, kedai ni sebelah kanan sebelum trafik lite simpang empat.




Niat nak balik trus ja. Dah nk smpai exit Ayer Keroh termasuk lak Melaka pastu pi Zoo Melaka sat bagi Aliy tengok binatang. Leesya sempat naik kuda pusing2. Zoo Melaka bnyk kena upgrade nih. Macam x di maintain sangat ja.



On the way nak p Cheng cari Roti John, sempat singgah Rojak Mee Taman Asean, imbau kenangan Mem masa practical kat High School dulu.

Barkat Roti John Cheng memang original. makan dgn ayam golek. tempat lain x sure ada lg macam nih. Antara menu wajib bila mai Melaka


1 comment:

rlttxk0it5 said...

Engineering Services Get expert help for each stage of operations. Whatever your dimension, no matter your trade, we've an answer Double Sided Carpet Tape that may reshape your world. We’re right here {to help you|that will help you|that can help you} get essentially the most from your CNC machine with easy access to distinctive resources and CNC machining expertise. CNC machines should operate on appropriate energy supplies with appropriate voltage settings for the enter aspect.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...